ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ВЕЛИКО ТЪРНОВО

На 21.04.2017 година за десета поредна година Административен съд Велико Търново отвори вратите си за посетители, желаещи да се запознаят отблизо с работата на администрацията и магистратите. Събитието привлече граждани, студенти и ученици, които се възползваха от възможността да наблюдават съдебен процес, да проучат организацията на работата в съда, да дискутират със съдиите и да участват в специално подготвената програма.

Студенти от Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ се запознаха с реални казуси по административни и касационни дела и в тази връзка под менторството на докладчиците по делата обсъждаха материално- и процесуалноправни въпроси по хода им. От значение за бъдещите юристи бяха и професионалните коментари и отговорите на поставените от тях въпроси относно особеностите на административното правораздаване. Представители на съдебната институция запознаха студентите и с възможностите за реализация след завършване на образованието им.

Акцент в тазгодишното мероприятие беше вниманието отделено на малките ученици. На деца на възраст между 7 г. и 12 г. за първи път беше предоставена възможността да влязат в съдебна зала, да разберат кои са основните участници в съдебния процес, каква е функцията на съдията, прокурора и вещите лица, каква е ролята на адвоката и въобще как протича едно съдебно заседание. В игра на асоциации малките участници споделиха своята представа за съда, след което достъпно и увлекателно и.ф. председател на съда Георги Чемширов презентира пред тях професията съдия, като събуди любопитството на аудиторията с интересни житейски примери и сравнения. Жури в състав съдия Росен Буюклиев и съдия Йорданка Матева разгледа изложбата, подредена в съдебната сграда с картини на малчуганите на тема „Един ден в съда“. Творенията бяха оценени по достойнство като бяха взети под внимание старанието и положените усилия на всяко от децата, но картината на десетгодишната Петя Недева беше отличена на първо място. Учениците задаваха много въпроси и се вълнуваха от преживяванията си. Някои от тях демонстрираха завидни юридически познания за възрастта си, а други заявиха желание да станат магистрати,  мотивирани от натрупаните нови знания.

« 1 на 21 »